Voor Wie?
De GroEnergie Groep verleent haar diensten in het kader van de energietransitie aan een breed scala van opdrachtgevers, waaronder overheid (gemeenten, waterschappen), bedrijven, instellingen en energiecoöperaties.
Bedrijventerreinen
Bedrijventerreinen spelen een sleutelrol in een toekomstbestendig Nederland. Bedrijventerreinen hebben een enorm onbenut potentieel als het gaat over energie, ruimte en klimaat. Ze huisvesten ongeveer een derde van onze banen en verbruiken een aanzienlijk deel van de energie.
De verduurzaming van bedrijventerreinen levert een grote bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Maar dat moeten we samendoen. De aanpak hangt af van de wensen van lokale ondernemers en van de situatie op het terrein. Hoe pak je het in jouw geval het beste aan? GroEnergie Groep helpt je een stap verder.
Energiecoöperaties
Waar de realisatie van zon- en windparken in de meeste gevallen gebonden is aan vereisten met betrekking tot lokale eigendom en financiële participatiemogelijkheden, zijn lokale energiecoöperaties het aangewezen gremium om aan die beide criteria te voldoen.
​
Als een groep mensen samen in energieprojecten wil investeren, moeten ze een rechtsvorm hebben. Een coöperatie (coöperatieve vennootschap) is een van de mogelijkheden.
Bij projecten van marktpartijen, maar ook bij eigen initiatieven kan zo’n energiecoöperatie vaak gerichte assistentie goed gebruiken. GroEnergie Groep kan in die behoefte voorzien, door met raad en daad te voorzien in het gewenste maatwerk.
Energiehubs
Het elektriciteitsnet heeft momenteel te maken met een aanzienlijke congestieproblematiek. De problematiek wordt enerzijds aangepakt door gerichte investeringen op basis van meerjarige programma’s van de netbeheerders, anderzijds door lokale samenwerkingen teneinde tot een betere benutting van bestaande netaansluitingen te komen (o.a. door “cablepooling” en “energiehubs”).
In het toekomstig energiesysteem – waarin elektriciteit en elektrificatie een grotere rol gaan spelen – ziet het Rijk zgn. “energiehubs” als belangrijke schakels.
Een energiehub is een lokale samenwerking tussen meerdere partijen op het gebied van energie, waarbij men zich richt op afstemming van de energieopwek, -opslag, -conversie en –verbruik. De dienstverlening van GroEnergie Groep kan voor de initiatiefnemer(s) van een beoogde energiehub de ontbrekende schakel vormen om tot zo’n energiehub te komen, bijvoorbeeld in het kader van de verduurzaming van een bedrijventerrein.
Private Energie infrastructuur
De Nederlandse wet schrijft voor dat voor elk stroom- en gasnet een (publieke) netbeheerder moet worden aangewezen. Die moet via het innen van gereguleerde tarieven afnemers beschermen, en regelen dat het net voldoet aan allerhande kwalitatieve verplichtingen en bepalingen die ervoor zorgen dat de leveringszekerheid blijft gegarandeerd en de veiligheid wordt gewaarborgd. In de Elektriciteitswet van 1998 en de Gaswet van 2000 werd deze netbeheerders-aanwijsplicht bepaald.
Het was en is nog altijd mogelijk dat eigenaren van een energienet ontheffing van die plicht kunnen aanvragen en het beheer in eigen hand houden. Een net dat vrij is van deze plicht wordt een particulier net genoemd, ook al zijn het over het algemeen geen particulieren die de eigenaar zijn. Meestal zijn deze netten in handen van grote bedrijven of instellingen.
De GroEnergie Groep heeft alle expertise in huis om u in raad en daad bij te staan bij de aanleg, de exploitatie, het beheer en onderhoud, en de eventuele vervreemding van private energie netinfrastructuur.
Wij ontvangen graag meer informatie over?
Uw bericht!